Cellers La Vinya llança el primer licor d’espàrrec blanc de Gavà

És un aiguardent de vi elaborat a partir de la varietat local d’espàrrec blanc i d’edició molt limitada a sis-centes ampolles que es comercialitza sota la marca A. Verge Capafons i estarà disponible a restaurants i establiments d’aquest municipi del Baix Llobregat

Dilluns 14 de desembre es presenta oficialment al municipi coincidint amb la festivitat local de Sant Nicasi

Cellers la Vinya llança el primer licor elaborat a partir d’espàrrec blanc de Gavà, una varietat autòctona amb una llarga tradició agrícola en el municipi del Baix Llobregat. El licor s’elabora a partir d’aiguardent de vi i espàrrec, i sota la marca pròpia A. Verge Capafons de Cellers La Vinya, que ja compte amb una línia de Cava i vermut. El nou licor es presenta com un producte local que homenatja la tradició agrícola i la pagesia, a més de reivindicar el valor del producte de proximitat. A. Verge Capafons Aiguardent amb Espàrrecs de Gavà és d’edició molt limitada a sis-centes ampolles i es comercialitzarà a restaurants i establiments especialitzats del mateix municipi a partir del pròxim 14 de desembre de 2020 coincidint amb la Festa Major local de Sant Nicasi i a tocar de les festes de Nadal.

En el marc de la festivitat, el propietari de Cellers La Vinya Jordi Vidal farà entrega en un acte oficial de l’A. Verge Capafons Aiguardent a l’alcaldessa de Gavà, Il·lma. Sra. Raquel Sánchez i al president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà Sr. Josep Pañella.

A. Verge Capafons Aiguardent amb Espàrrecs de Gavà és idea original de Jordi Vidal, propietari i cap visible de Cellers La Vinya, l’emblemàtic establiment familiar especialitzat en la venda de vins i licors des del 1929 a Gavà. Seguint el llegat familiar, Jordi Vidal ha sabut mantenir viu el vincle de Cellers La Vinya amb el municipi, amb una implicació molt activa en la vida sociocultural de Gavà, col·laborant en festes locals i també com a promotor d’altres iniciatives pròpies com la Festa anual del Cava i el Dia Internacional de la Garnatxa. Amb tot, el nou licor és també una iniciativa per reivindicar el valor del producte de proximitat, el patrimoni i la tradició agrícola, com també la feina de la pagesia.

A. Verge Capafons Aiguardent es presenta de manera innovadora en una ampolla transparent de 75 cl i amb un espàrrec sencer a dins. L’etiqueta està dissenyada a doble cara, de manera que en el seu anvers es visualitza la imatge de les Sorres de Gavà a través del líquid de l’ampolla, identificant l’origen de l’espàrrec blanc.

L’Espàrrec de Gavà, un producte autòcton únic

L’Espàrrec de Gavà és un producte únic, vinculat a la tradició agrícola del municipi. Diferent de l’espàrrec de Navarra, el de Gavà és blanc allargat, de mida mitjana i de textura fibrosa i es caracteritza pel sabor agradablement amarg al paladar. El Baix Llobregat és l’única zona de Catalunya on es fa aquesta hortalissa a causa de les particulars característiques del sòl que necessita: arenosa i poc compacte; i del clima: calorós durant els mesos de collita. Aquesta s’ha de fer manualment i amb molta cura.

Mostra del seu valor local, és la tradicional Fira d’Espàrrecs (el 2019 se’n va celebrar la 66a edició), organitzada per l’Ajuntament de Gavà amb la col·laboració de la Cooperativa Agropecuària de Gavà i del Baix Llobregat, pel que fa al vessant agrícola, i de l’Agrupació de Restauradors de Gavà. La Fira va néixer el 1932 de la mà de la pagesia local per mostrar el producte, que en aquella època la producció superava les sis mil tones anuals. En l’actualitat ha esdevingut un aparador de l’economia local i comarcal que valora aquest preuat producte local.

El cultiu de l’espàrrec blanc també s’ha vist molt afectat per la Covid-19, ja que es destina principalment a la restauració, sector que n’havia impulsat el consum. Alhora, la Fira d’Espàrrecs s’ha hagut de celebrar virtualment, amb la derivada forta disminució de les vendes.