Des del dia 11 de novembre i coincidint amb Sant Martí veureu penjada una branca de pi a l’entrada del nostre celler. El significat d’aquesta branca és que, tal com diu la dita popular catalana, “on hi ha ram, hi ha mam, i si és de pi, és de bon vi”.

Una altra dita popular diu: “Per Sant Martí mata el porc i enceta el vi”. Per aquest motiu

l’11 de novembre comença la temporada de consum.


La denominació vi novell —de nou— és el terme català que utilitzem per anomenar el primer vi de cada collita, que té un temps de consum més aviat curt. Una manera de diferenciar el vi novell del vi jove de l’any és l’etiqueta. Cada any el vi novell canvia d’etiqueta, i el vi jove, gairebé sempre, manté la mateixa etiqueta any rere any.

El calendari, la geografia i la cultura vinícola catalana situa el gruix de la campanya de verema al setembre, el final de la fermentació a l’octubre i l’estrena dels primers vins al novembre.

Aquest producte de temporada i de producció limitada només s’embotella a l’inici de cada campanya i és el primer tast de la collita. És un vi afruitat i fresc que recorda el gust del raïm i que és ideal per acompanyar altres productes de temporada com ara la carabassa. A més, com que és un producte de temporada, el seu consum és molt limitat, ja que acostuma a estar disponible només fins que arriben els primers vins dels cellers, els vins joves.

Un any més, el vi novell arribarà a Gavà en format festa de la mà de 6 cellers, dels 9 que van tirar endavant la iniciativa amb el suport de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) per tal de mantenir viva aquesta popular tradició catalana.

Els nostres clients podran comprar vins novells amb diferents denominacions d’origen, cellers i promotors d’aquesta iniciativa: Celler Carles Andreu (DO Conca de Barberà), Celler Cooperatiu d’Espolla (DO Empordà), Covides (DO Penedès), Sant Josep Vins (DO Terra Alta), Vinícola de Sarral (DO Conca de Barberà), i Vins Petxina (DO Conca de Barberà).

Carles Andreu negre Trepat, Celler Carles Andreu.

Novell de garnatxes, Celler Cooperatiu d’Espolla.

Duc de Foix blanc, Celler Covides.

Novell de Bot negre, Celler Sant Josep Vins.

Portell blanc i rosat, Vinícola del Sarral.

Garrí negre, Vins Petxina.

Un tall similar, però un estil diferenciat en cadascun d’ells. El vi novell té una expressió afruitada que ens recorda inequívocament el gust del raïm i el vi acabat de fer. Sovint espurnejant, sempre cal prendre’l fresc.

                                                     VI NOVELL 2019