Vi novell

VI NOVELL 2018
Hi ha una dita popular que diu: “Per Sant Martí mata el porc i enceta el vi”.                                                                                                                 
L’11 de novembre es fa el ritual d’espinjolar la bota de vi novell —encetar la bota per tastar el vi novell— i comença la temporada del consum d’aquest vi. Prova d’això, és que des del diumenge tenim penjada una branca de pi a la porta del nostre celler, que és el símbol que fa saber que tenim vi novell: “On hi ha ram hi ha mam, i si és de pi, és de bon vi”. Mentre la branca de pi és tendre, és bon temps per beure el vi novell; quan s’asseca, és el final del consum preferent d’aquest novell.  
Però, què és el vi novell? És el vi més jove de cada anyada, que únicament s’embotella a l’inici de cada campanya.
Cal recordar que el raïm amb el qual es fa aquest vi estava al cep el mes d’agost, que la verema es va fer el setembre, que ha fermentat al celler durant el mes d’octubre i que és al nostre establiment el mes de novembre. 
Us podeu imaginar quin n’és el resultat? Vi molt aromàtic que recorda al raïm madur amb aromes cítriques i que, en boca, mostra una acidesa molt marcada i espurnejant. Si el preneu amb copa, podreu veure unes bombolletes petitetes que de tant en tant apareixen, una mena de petillant. Aquest vi cal prendre’l amb copa i ben fresquet. Maridar-lo amb producte de temporada, plats poc elaborats, entremesos i, sobretot, amb embotits.
Divendres 17 de novembre podreu tastar al nostre celler: 
Alsina & Sardà (DO Penedès)
Duc de Foix (DO Penedès)
Arca de Noé (DOQ Rioja)
Agrícola Sant Josep (DO Terra Alta)
Celler Capçanes (DO Montsant)
Celler Masroig (DO Montsant)
La Vinyeta (DO Empordà)
Sumarroca (DO Penedès)