1 de Novembre

A les portes de l’1 de novembre us proposem un ampli ventall de vins per maridar amb les castanyes, els moniatos i, evidentment, els desitjats panellets. Volem començar amb dos vins de km 0.

TORRE DEL VEGUER MUSCAT VEREMA TARDANA 2014
Un vi de la varietat muscat que madura a la vinya, d’aquí ve el nom de verema tardana (amb el risc que comporta esperar més temps a la vinya, una mitjana d’un mes i mig més). Un cop madurat, envelleix en botes i després s’embotella.
Premiat amb el bronze dels premis Vinari 2018.

MALVASIA DE SITGES J. ROBERT
El vi malvasia de Sitges s’elabora només a partir de la varietat de raïm malvasia, la qual només es conrea en els camps d’aquesta localitat. El particular buquet d’aquest vi no respon només a la varietat, sinó també a la verema tardana, a l’elevat grau i acidesa, i a la proximitat al mar. Malvasia dolça, més coneguda i feta com una mistela, afegint alcohol al most abans de la fermentació. S’acostuma a consumir fresca o a temperatura ambient a les postres. També es fa servir en l’elaboració d’alguns plats cuinats.
Hi ha referències històriques de l’any 1300 que descriuen l’existència al Garraf de vinyes de malvasia i del vi de malvasia com una continuació de la malvasia grega.

VI DE MISSA DE MULLER
Un vi dolç sense ser embafador i amb llarga història, sempre vinculada a l’església, ja que es fa servir de vi per consagrar. Elaborat a Reus des de 1851 a la propietat sempre de la mateixa família. Des dels inicis de la nostra història el 1929, sempre hem treballat de la mà d’aquesta gran família productora de vins tranquils i dolços naturals. El vi de missa agrada tant a les àvies com als més joves de la casa. El preu és molt interessant.

MOSCATELL SOLERA 1926 DE MULLER
El vi moscatell de solera 1929, procedent majoritàriament de les varietats moscatell, garnatxa blanca i garnatxa negra, és envellit en diferents nivells, preliminars de botes de roure trucades criadores fins a ser envellit en les botes trucades soleres, d’on es traurà el vi per embotellar-lo.
Les botes de roure estan apilades en fileres de 2 o 3 pisos d’alçada (normalment 3). El pis inferior és anomenat “solera”, per la seva proximitat al sòl, i conté el vi més envellit. D’aquestes soleres se’n retira una certa quantitat de vi (sol ser 1/3 del total de litres de la bota) per ser embotellat, volum que ràpidament és reemplaçat per 1/3 de vi de la 1a criadora, i aquestes botes de la 1a criadora són emplenades amb 1/3 de la 2a criadora (són les botes del darrer pis). Aquestes últimes botes es completen amb 1/3 de vi nou, procedent d’un envelliment oxidatiu en grans barrils de fusta.

GARNATXA D’EMPORDÀ CELLER ESPOLLA
Vi dolç que s’elabora exclusivament amb la varietat garnatxa (lledoner). No s’hi afegeix alcohol en cap moment i en conté un 15,5% de manera natural. Criat també amb el mètode de botes trucades, com el vi anterior, aquests vins es coneixien anteriorment com el “vi de la bota del racó”. Aquí es tracta de demostrar que les cooperatives elaboren GRANS VINS a bons preus. La Cooperativa Espolla n’és un clar exemple. El vi és de color groc pujat, net i brillant; d’entrada en boca suau i elegant.

VIÑA ALBINA RESERVA 2001
Vi blanc elaborat amb viura i malvasia. Vi elaborat a la Rioja, una tipologia no gaire estesa allà, però que nosaltres tenim aquí. Es deixa el raïm que sobremaduri a la vinya i quan comença la brotits noble es comença a fer la verema. Després s’envelleix durant 16 mesos en barrils de 225 litres. Un vi dolç natural que conserva l’acidesa. En nas, recorda el raïm moscatell, les panses, i els hidrocarburs.